hits

Hvorfor hijab/ tanker på digital ark

(Dette ble nedskrevet 18.08.13, dagen jeg startet med hijab)

Tanker

Det er mer enn denne verdenen. Det er mer som venter på meg. Det er mer jeg skal svare på, og det er mer jeg skal se tilbake på. Det er mer som er planlagt, det er mer som jeg ikke vet hva er. Det er mer som er bedre rutinert, mer som er bedre organisert, mer som er bedre enn meg. For hva er vel jeg, i denne massen med 7.1 milliarder mennesker? Vi er som maur. Her var du veldig, veldig poetisk, Noor. Veldig poetisk. Maur av alle ting. Men det er sant! 7.1 milliarder maur er vi. Så hva er vel jeg - klatrende og klønete- gjemt mellom alle disse forskjellige livene? Jo, jeg er av de som fikk en sjanse til. I dag. Jeg har fått i dag. Jeg har håp. Jeg stod opp i dag. Pustende, seende, hørende, bevegendene, observerende.

Disse maurene, de er alle slaver. For hvem? For dronningen. Jeg og du. Vi er begge slaver, men av forskjellige grunner. Jeg var (er?) slave for samfunnet jeg lever i. Kan jeg gå sånn på håret? Kan jeg snakke med den personen? Eller har hun/han ikke «status» nok? Kan jeg gå med dette skjørtet? Har jeg på for mye sminke nå? Men hva kommer de til å si? Jeg er slave for penger. Jeg er slave for pene ting, og jeg er slave for skolen. I bunn og grunn er jeg slave for mine fristelser. Egentlig ganske narsissistisk.

Men når alt kommer til alt - hva skal jeg egentlig med samfunnet? Hva skal jeg egentlig med pengene, og hva skal jeg egentlig med skolen? Når vi blir nitti år gamle - hva skal jeg da egentlig med alt dette? Jeg bruker så mye tid og energi på å bekymre meg over disse døde prinsippene og gjenstandene, at jeg helt glemmer hovedkilden til alt dette. Hvem som kontrollerer. Hvem som har bestemt og skrevet ned hver minste detalj før hele universet i det hele tatt ble til. Den pennen som skrev når den regndråpen skulle treffe nesen din, og når og hvor du skulle finne ditt livs kjærlighet. Hvem kontrollerte den pennen, og hvem kontrollerer nåtiden? Det er jo bare Han. Hvordan er det mulig å glemme kilden til alt? Allaho agbar. Hva det betyr? Gud er større. Det betyr Den Ene Gud er større - ikke størst, men større. Større enn hva? Alt.

Quran. Jeg har quran. Den lille klatrende, klønete mauren meg har et direkte bånd til Han. Hvor sykt er ikke det?! Og ikke bare har jeg et direkte bånd til Han, men Han svarer meg både skriftlig og i praksis. Jeg har direkte Hans ord. Hvor sykt er det ikke å bare tenke på at det er direkte Guds ord du resiterer? At det er Han som snakker til de

Jeg skal dø uansett. Og du skal dø uansett. Oi, her var jeg deprimerende. Du kommer til å dø en dag, og du kommer til å stå opp igjen. Både bokstavelig talt (obviously) og metaforisk. For det kommer til å komme tusenvis av dager hvor både jeg og du er døde mentalt. Vi eksisterer, men vi er døde. Kroppen vår er her, men vi - sjelen vår, er død. Dag etter dag etter dag. Smerte, anger og depresjon. Når jeg er her, står jeg opp. For hva skal jeg med bullshitt uansett? Hva skal jeg med anger, og hva skal jeg med smerte? Selvmord? Selvfølgelig skal du ikke ta selvmord. Du er jo her! Ja, det er helt forferdelig, men det er bare midlertidig. Og det er ikke deg. Det er det som skjer rundt deg, og det er noe som skjer med kroppen din og tankene dine, men det er ikke deg. Du er en stykk herlig maur. Min favoritt. Du er min favoritt maur.

Livet er bare en test uansett. Livet er så kort. Tenk deg at du står ved havet. Et hvilket som helst stort hav. Du strekker deg ned og tar den ene fingeren i havet for å kjenne på det deilige vannet. Du tar ut fingeren og har et par få dråper vann igjen på fingeren. Profeten Muhammed, fred og velsignelser være med han, sammenliknet dette livet med havet og dråpene på fingeren. Så kort, og så lite er dette livet. Midlertidig.

Viste du at vi rare muslimer tror at hver natt blir sjelen din dratt ut av kroppen, og opp til Gud hver eneste natt når vi sover? Englene spør om de skal ta personen nå, eller om de skal sende sjelen ned tilbake til kroppen. Og hver eneste natt alle disse årene du har stått opp, har Gud selv - Han selv (!) - sett på sjelen din og gitt deg velsignelsen av enda en dag.

Wayne Dyer sa en gang: «Begin to see yourself as a soul with a body, rather than a body with a soul». Les det igjen. En gang til, les det en gang til. Kroppen vår er en boks. Det er en boks, det er en eske. Intet mer. Hvis Gud vil at jeg skal ta et skjerf på dets hode, så gjør jeg det. Enkelt og greit. Tankene våre former vår skjønnhet, ikke esken. Hva skal jeg med denne esken uansett? Ja, jeg elsker å pynte den, men når jeg ser tilbake, vil jeg ikke huske at jeg likte meg selv pga hvordan esken min så ut. Jeg vil huske at jeg likte den jeg var på grunn av måten jeg tenkte. Og måten jeg observerte ting på. Jeg vil like meg selv for de meningene jeg talte, og den lille greia inni oss som gjør oss til hvem vi er. 

Så, hvis dette er min siste dag -  hvordan vil jeg være? Jeg vil være ren, og jeg vi være rettferdig. Jeg vil ha en god personlighet. Jeg vil være muslim. Først inni esken - på måten jeg tenker, og så vil jeg få det reflektert utenpå.


 

Dette var deilig å skrive. Alle (eller nesten alle) svevende tanker ble dratt ned av den surrette tankeboksen min, og plassert ryddig og ordentlig på digital ark. Eller ryddig og ryddig. Tanker er tross alt ikke kronologiske eller følger en rekke. Dermed kan vi godta denne teksten som en descent tekt. Eller hva? Ja. Ja, det syns jeg.

12 kommentarer

Layla

18.08.2013 kl.12:33

OMG har du begynt med med hjiab? Så kuuuuuult:D du ser helt utrolig vakker ut med hjiab:D åhh de øynene bare popper med hjiaben på haha:) håper du ikke ombestemme deg:( MEN har noen spørsmål, siden pappan din ikke er religiøs, hvordan reagerte han, sa han at du ikke burde? Hva med moren din sin reaksjon?

Hvorfor har ikke moren din hjiab? Hva sier familien din i Kurdistan? Masse masse lykke til med det store valget du har tatt vakring:D xode ta parezit Inshallah!

Noor

18.08.2013 kl.13:00

Layla: Da er det svart på! Og tusen takk for de fine ordene dine, du er kjempe snill!!

Dunya

18.08.2013 kl.21:14

Woooow jeg er helt målløs! Utrolig glad for at du har begynt med hijab <3 og alt det du har skrev var helt sykt bra...jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg leste det 3 ganger, så bra var det!

Stå på :)

Adelina ;)

20.08.2013 kl.22:37

Utrolig stolt av deg!!!

Sandra

21.08.2013 kl.18:06

Hei! Jeg må bare fortelle deg at innleggene dine inspirerer meg noe veldig. Du skriver på måte som får meg til å tenke, og til å ville bli et bedre menneske. Jeg håper du fortsetter å blogge masse videre! Du viser at du er en sterk jente som tokk valget å begynte med hijab! Jeg er selv kristen, men det du skriver får meg til å tenke på min religion også. At jeg burde ta den mer seriøst. Takk for inspirasjon og stå på videre!

Noor

21.08.2013 kl.18:57

Sandra: Du ANER ikke hvor mye denne kommentaren din betyr. Tusen takk for at du tok deg tid til å lese, og tusen takk for at du ga meg respons. Tusen takk for de fine ordene dine, og tusen takk for at du som kristen syns jeg er "sterk". Tusen, tusen, tusen takk<3

Oda Kristine

21.08.2013 kl.23:29

Så bra du skriver! Og så flink du er å formulere tankene dine. Det gir mening, inspirasjon, gjør meg rikere og mer nysgjerrig. Er ikke tilknyttet til en spesielt religion, men synes religion er interessant for det om. Så kult at du har begynt å bruke hijab :)

Noor

24.08.2013 kl.19:45

Oda Kristine: Ææh, tusen takk, Oda!

:)

01.09.2013 kl.04:01

wow..subhanallah. Gud har velsignet deg søster! jeg trengte virkelig å lese dette...takk

Kashma

16.11.2013 kl.11:30

Jeg kan ikke beskrive hvor mye dette innlegget påvirket meg.. Du får meg alltid til å tenke på ting som jeg aldri har i hodet. Det er så vanskelig å beskrive hvor bra du er og hvor bra du er for folk rundt deg - helt utrolig, Noor. <3 Jeg ser virkelig opp til deg!

Noor

17.11.2013 kl.13:57

Kashma: <3<3<3

LJ

29.12.2013 kl.03:12

Hei --

Har sveipet innom bloggen din ved flere anledninger, og "måtte bare" legge igjen en liten hilsen til deg. Anser meg selv som en agnostisk ateist (skal aldri si aldri, tross alt) og er myyye eldre enn deg, men synes bloggen din er herlig, og full av livsglede og gjennomtenkte tanker (og det er det jo faktisk ikke alle tanker som er, pussig nok).

Jeg kan ikke si jeg deler dine tanker om religion, i like liten grad som jeg deler andre religioners oppfatninger om det ene og det andre. Det som er viktig for meg er imidlertid at du har hatt muligheten til å tenke på saken og funnet din egen sannhet, akkurat som jeg har gjort.

Jeg er rett og slett skikkelig stolt av deg -- du fremstår som ei så flink, vennlig, intelligent og aldeles vakker jente! Du har også evnen og tålmodigheten og motet til å kontinuerlig gi av deg selv. #BRAVO!

Ønsker deg lykke til videre, og håper du holder fast ved tanken om å bli lektor. Vi trenger reflekterte, verbale og varme mennnesker som deg i skolen! :)

Ønsker deg og dine et riktig godt nytt år! :)

PS -- Mitt nye yndlingsuttrykk: "Du er en stk herlig maur." #Gull:)

Skriv en ny kommentar

Noor

Noor

21, Fredrikstad

Jeg heter Noor og er opprinnelig fra Kurdistan. Her skriver jeg om alt jeg syns er interessant og morsomt. Velkommen til min verden!

Kategorier

Arkiv